Billgren

Ernst Billgren från Konstpunkt 1/2020

Bilden ovan från Nationalmuseums utställning 1989, kommenterat nedan

På 1989 hängde också det här verket av Ernst Billgren med titeln ”På väg hemåt” eller något liknande. Verket är välkänt och det är uppkäftigt. Så får inte konst se ut! En irriterande blandning av stil och motiv och samtidigt snyggt och välgjort. Var det inte då, 1989, som finansyuppies skavde som mest?
Intressant nog finns ”Äkta Billgren” att se på SVT (och SVTPlay förstås) och där får man en beskrivning av konstnären och mängder av repliker från honom själv.
Ernst (fritt citerat):
Jag förstör för mig själv hela tiden. Jag behöver inte fråga Ernst Billgren vad han tycker. Jag använder mig själv som en schackpjäs och ställer mig på olika sätt.
Jag ser Ernst som en figur jag kan utsätta för olika saker.
Jag har problem med att göra raka saker, det tar emot.

Dagen innan vernissagen av hans konst där han varit med och hängt: Det är en hygglig obalans härinne.

Jag bara håller i penseln. Jag får ofta frågan vad saker i bilderna betyder. Det ser ju ofta ut som en berättelse. Men jag frågar aldrig vad träd betyder t.ex. Jag har aldrig tänkt tanken Jag tycker det är skönt med en konst som håller käften. Som inte har några budskap.

Vidare:
”Tavlorna får titel på utställningen. Det är något jag aldrig tänkt på, Det blir ju som en styrning för den som ser på tavlan.
Jag har ritat sedan jag var ett par år. I skolan ritade jag jämt. Jag fick sämst betyg i klassen.”

Caroline Edman sade i ”Äkta Billgren”: ”En modig konstnär. Satt begreppet konst på sin spets i många år.

Sara Berner Bengtsson sade: ”Väldigt inne i sin konst men samtidigt med stor distans. Även om hans konst är supertydlig så är han väldigt undanglidande när han får frågor om den”

Så vi som betraktar får lägga in vad vi vill i hans verk och när vi gör det samtalar vi med lager i Ernst Billgrens personlighet som inte är språkliga, som lever ett eget liv i det han producerar med stor energi och under ständig förskjutning

Text, foto Kule Palmstierna

ELEFANTEN, 2017ELEFANTEN, 2017

Olja på pannå – från Ernst Billgrens hemsida