Det vi inte fick se på Konsthallen

När styrelsen för Vännerna besökte Isak Isaksson var jag med och blev fascinerad av formerna och glasyren, det kändes som något mer än krukmakeri. Vi fick därtill se mästaren i aktion och såg med vilken lätthet han gjorde vackra saker. Jag köpte en smalhalsad bukig vas.

Isak Isaksson: Keramiska objekt

Så fick Carina idén att få till en utställning på Konsthallen med Isaksson och Kerstin Friberg, Cecilia Hedlund och Maria af Malmborg och idén gillades av Helene Hedensjö. Konsthallen gjorde en vacker utställning som få fått chans att se.

Cecilia Hedlund: Väderobservationer på Väddö

Citat ur brev från Carina Libonius 3/2 2021 till Monica Hoverhjelm: ”Kan berätta att jag fick en speciell inbjudan till Konsthallen i måndags. Det var Isak Isaksson och Kerstin Friberg som ringde och bjöd in mig. Helene skulle ha en privat visning av deras utställning tillsammans med Cecilia Hedlund och Maria af Malmborg. Vi fick vara åtta men det kom tolv så vi fick gå i två omgångar. Det häftigaste var att Isak erbjöd Helene och mig att välja vars ett föremål som han ville ge oss som tack för allt vi gjort. Jag valde en vas med orange grund och med blåaktiga inslag. Pratade litet själv med Helene som trodde att de ev. skulle få öppna Konsthallen tidigare än som är bestämt. Vi kan ju bara hoppas.”

Maria af Malmborg, detalj av Som regnet och snön faller

Samtidigt var det nog många som gärna skulle sett utställningen och varför inte få in litet på vår hemsida? Det fick ett positivt bemötande från Konsthallen och man släppte in mig med kamera genom sidodörren. Det var mycket som gjorde stort intryck. Tiden blev knapp och någon skärpa har väl missats. Det som visas är vackra och genomarbetade verk av hög klass. Man hade arbetat med spännande ljussättning i mörka rummet och Hedlunds verk intog rummet på ett informellt sätt.

Kerstin Friberg: Ormbunke, Citroner, Hundloka

Isak Isaksson

Text från utställningen:

Isak Isakssons keramik utgörs av porslin som är bränt i mycket hög värme. Kristallglasyren brukar räknas till hans signum, den avger kristallina strukturer på godsytan vilket ger porslinet och keramiken en unik och särskilt blänkande patina. De klassiska formerna som han använder sig av i keramiken påminner betraktaren om den antika världens brukskärl och andra föremål.
Finns på Instagram.

Keramiska objekt ovan och nedan,
Skål prisbelönt i Japan, egen monter. Speglingar av diplom för skålen.
Fullt läsligt intyg

Cecilia Hedlund

Text från utställningen:

Med handskulpterade former i lera och det traditionella bildskapandet rör sig Cecilia Hedlund mellan olika material och tekniker. Hon arbetar framför allt för hand i lera, gips, gjutjärn, brons, olja och krita där varje material blir ett slags undersökande. Naturen är ofta ett återkommande ämne i Cecilia Hedlunds arbeten, en källa för outtröttligt undersökande i likhet med de varierande teknikerna hon arbetar i.
Titta på ceciliahedlund.se

Månskenssonaten 1:a satsen
Helios
Om jag kapslar in själen
Lungembolier
Spirande

Maria af Malmborg

Text från utställningen

En konstnär som arbetat i fler olika material under sitt konstnärskap och här låter Maria af Malmborg med trådar och tyger bygga sitt egna lilla universum. Det är organiskt och abstrakt med former från naturen. Det börjar med en skiss som sedan får fria associationer till hur bilden utvecklas.

Penelopes väntan 2017, Liksom regnet och snön faller 2018
Exotiskt landskap 2020
Detalj av ovan.
Solvatten 2019
Det driver in/ Cellerna anfaller 2019
Den medicinska undersökningen 2018
Honblomma lärk, Nässla, Maskros, Kastanjeknopp
Nässla, privat ägo
Maskros
Kastanjeknopp

Kerstin Friberg

Text från utställningen:

Kerstin Friberg med ateljé i Vigelsjö är idag en av få aktiva glasgravörer i Sverige. Utbildad från Kosta Boda och Orrefors. Hennes dekorativa glasarbete utgörs av gravyrmönster på glas som är helt gjorda för hand. Tekniken påminner många gånger om den fria teckningen men med skillnaden att arbetsprocessen i gravyr kräver tid och tålamod.

Sommaräng
Sommaräng, detalj
Liljekonvalj
Ormbuske

Jag märkte när jag gick runt att jag inte såg detta så mycket som hantverk, snarare att det är konst som diskuterar gestaltning på olika vis, det blev en diskussion om liv och existens, inte minst genom den spännvidd som fanns mellan de olika konstnärsskapen. Isakssons varierade former hämtade från olika kulturer, tider; Hedlunds organiska former, af Malmborgs meditativa måleri och Fribergs utsökta former. Bakom god konst finns alltid ett drivet hantverk.
Habegär.

Layout, text och foto: Kule Palmstierna