TORSTEN RENQVIST

Kan vara en bild av text där det står ”Vägvisare till Torsten Renqvists offent offentliga skulpturer Storstockholm TRAGUS FÖRLAG”

MONICA SKRIVER:

Torsten Renqvist Han som brände sina målningar.

Först några ord om Gamla Hotellet i Skebo Bruk:
Frida Westerberg drev på sin tid ett café Gamla Hotellet. Frida var en mycket driven kvinna  som sadlade om när bruket lades ner. Ola Hjelm barnbarn till Frida driver nu ett galleri i en magasinsbyggnad bakom hotellet som är som gjort för upplevelser i konstens tecken. En upplevelse i sig är Olas hemgjorda glass. Det finns också lättare förtäring med dryck att avnjuta under trädgårdens parasoll. Serverar gör Carina Widlund, konstnär och musiker och medlem i Roslagens Konstnärsgille.

Nu till huvudpersonen för dagens besök, Torsten Renqvist, född i Ludvika 1924. Död i Nacka 2007. Se Wikipedia om Torstens konstnärskap. Mitt besök hos Gamla Hotellet ägde rum 14 juli, mitt i sommarhettan.

Torsten följde inga trender utan utvecklade en helt egen stil. På 60-talet brände han upp sina målningar, för att börja arbeta som skulptör. Torsten är väl representerad på våra museer och andra offentliga miljöer. Som exempel finns 597 listade verk på Moderna Museet i Stockholm.

Ola Hjelm är fotograf och filmare och har med stöd av Konstakademin och Svenska Akademien givit ut en mycket vacker skrift om Torsten Renqvists konstnärskap.  
Foto och film Ola Hjelm.

På bilden nedan syns en skulptur av ”Dansande par”.  I bakgrunden Lasse Olofsson från Norrtälje Konstförening och Britt Eriksson från Konsthallens Vänner i Norrtälje. Med på utflykten var också Carina Libonius.

DANSANDE PAR AV TORSTEN RENQVIST

Text och bild Monica Hoverhjelm

Som smakprov på vad mer Renqvist ställt ut har några bilder hämtats från Galleri Andersson/Sandström:s hemsida. Det är väl värt att googla hans namn och se vad man hittar. En hel del och verkligen sevärt.

BÖN
FÅGELSKRÄMMA
HAND

Urval: Kule Palmstierna